Omgeving

Omgeving

Lumerli ligt op ‘de Hubel’ voorbij het dorpje Ausserbinn in het Wallis. Ausserbinn ligt tussen de dorpen Ernen en Binn in het Binntal. De Hubel bestaat uit 12 huizen en een stal. Eén chalet is permanent bewoond.
De vegetatie in het dal wordt gevormd door zogenaamde magerwiesen. Dat zijn weiden die enorm rijk zijn aan alpenweide bloemen. Dit kon ontstaan door extensief maaibeleid, weinig begrazingsdruk en weinig bewatering. In het Binntal wordt geprobeerd deze manier van beheer voort te zetten. In Ausserbinn is nog een boer actief die alle grond van de dorpseigenaren in pacht heeft. Deze weiden zijn inmiddels veranderd in Fettwiesen.
2007-06 lumerli met merlijn (12)Deze zijn vooral in het voorjaar nog heel erg bloemenrijk. Omdat in dit deel van Wallis in verhouding weinig water valt zijn er extreem droge plekken te vinden op lage hoogte. Hier vindt u werkelijk de meest soortenrijke vlinder- en insektengebieden van Zwitserland.
IMG_1220In het huis liggen determinatietabellen van vlinders, insekten en planten. Lumerli ligt op 1300 meter hoogte. Na een flinke wandeling bereikt u vanuit het huis de boomgrens waar u op de hoge alpenweides kunt wandelen. Orchideeën, gentianen, wolverlei en vele bolgewassen zijn daar te vinden.

Wat is er in en om Lumerli te doen?

  • Vlak bij Ausserbinn is een sterrenwacht. Deze werd gebouwd door de universiteit van Utrecht omdat er in Zwitserland veel wolkeloze hemels zijn. Helaas is door concurrentie van de sterrewacht in Chili, deze observatieplek langzaam afgebouwd. Sinds 2006 zijn er weer vrijwilligers bezig de sterrewacht in werking te krijgen. Zij geven in de zomer een enkele keer de mogelijkheid om binnen te kijken. Bij het VVV en bij de sterrenwacht kunt u naar de openingstijden vragen.

  • In de omgeving wordt veel gefietst. In Ernen zijn mountainbikes te huur. De routekaarten zijn bij het VVV te halen. Fietsers die een grote uitdaging willen aangaan, kunnen de drie passen (de Nufenen- Grimsel- en Furkapass) proberen te bedwingen.
  • Met een gids de bergen in: www.erlebnis-berge.ch
  • In Obergesteln (GOMS) is er de mogelijkheid om te golfen: www.golf-source-du-rhone.ch
  • Er is in Ernen een kletterwand: www.erlebnis-berge.ch of www.bergsteigerzentrum.ch
  • U kunt leuke tochten maken met muildieren, zowel dagtochten als meerdaagse tochten: www.bergland.ch

Musikdorf Ernen

Met de meesterklassen voor piano, kamermuziek en Orgel en met het festival voor moderne muziek is Ernen bekend geworden als Musikdorf Ernen. Toen wij als familie in 1978 het huis kregen gingen we ieder jaar naar een concert van Prof. György Sebök. (Bach op de piano en heerlijk romantisch). Hij was de organisator van het festival en sindsdien komen er ieder jaar uit vele landen muzikanten om concerten te geven en meesterklassen te volgen. Vooral het programma voor moderne muziek is elk jaar zeer interessant. Veel muzikanten van het conservatorium uit Rotterdam komen naar Ernen. Sinds enige jaren richten de organisatoren zich ook op kamermuziek en koormuziek. (nu inmiddels met oorspronkelijke instrumenten) Mocht u van muziek houden dat is het heel bijzonder om in het kerkje van Ernen te gaan luisteren. Maar nog mooier is het om in het dorpje te lopen en overal het studeren te horen. Mocht de toegang te kostbaar zijn, ga dan in de middag naar de repetities luisteren. Voor verder informatie kijk naar: www.musikdorf.ch

Voorverkoop en reserveren:
Ernen Tourismus
Mühlebach-Steinhaus
3995 Ernen

Tel. +41 (0)27 971 15 62
Fax. +41 (0)27 971 35 43
tourismus@ernen.ch